Вече втора година ниските добиви от лавандула в Добруджа вървят ръка за ръка с ниски цени. Оказва се, че за разлика от основните полски култури, при които Добричка област може да се похвали с много добри резултати, то лилавата билка отново не роди лавандулово масло.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Годината беше тежка, тъй като добивите бяха от 1-2 кг/дка масло до максимум 5-6 кг/дка.

Изчисленията показаха, че при средно 3 кг /дка при цена от 50 лв./кг не може да се покрият производствените разходи. Това доведе до струпване на ожънат лавандулов цвят край пояси, ниви и градини. Основната причина - вкарването му в дестилерия се оказа нерентабилно.

На практика добиването на килограм лавандулово масло стана по-скъпо от пазарната му цена. Повечето стопани пробваха, изваряваха по един казан и се отказваха. Стигна се до там, че земеделските производители започнаха да разорават лавандуловите полета, обобщиха от Асоциацията на производителите на етерични масла. 

Освен климатичните условия и дъждовната пролет, основна причина за срива на реколтата е лошият сортов състав по полетата в Добруджа, посочват учените. На практика част от производителите не знаеха какво имат по полетата си. С просто око през лятото се виждаха разноцветни полета в различни нюанси на лилавото, с различни по форма и големина туфи. Затова тези, които започнаха да разорават, избират да сеят чисти лицензирани сортове или пък се насочват към друга доходна етерично-маслена култура - бял равнец. 

Въпреки катаклизмите в лилавото производство, интересът към лавандулата не е изчезнал. Близо 90 000 дка бяха реколтирани това лято в Добруджа. Догодина се очаква площите да са повече. По-едрите земеделци продължават да сеят нови насаждения, споделят лицензирани производители на разсад, които получават поръчки на едро за големи количества. На практика се сбъднаха прогнозите на учените – че трябва да се залага на сигурни сортове, за които да има лиценз. 

В момента търсене на българско лавандулово масло по международните пазари няма. Освен това все повече лавандула се сее в Молдова, Румъния, Украйна, Сърбия, Гърция, Турция. Въпреки това страната ни ежегодно изнася близо 200 тона лавандулово масло. Само преди няколко години това количество е било 120 тона.