Възможно ли е земеделските стопани да кандидатстват само за част от обработваемите си площи по интервенцията за намаляване употребата на пестициди, която е една от екосхемите на новия програмен период? Този въпрос отправят депутати към Земеделското министерство (МЗм).

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

В описанието на задълженията на бенефициентите, обхвата на прилагане и критериите за допустимост не е изрично записано, че земеделският стопанин може да избере с кои площи да участва в интервенцията. За сравнение по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване е уточнено, че фермерът решава с кои площи да участва.

Според отговора на аграрното министерство няма да има изискване за всички площи в стопанството да са приложени практики за намаляване на пестицидите.

МЗм: Размерът на подпомагането ще се определи за толкова заявени и допустими за подпомагане хектари, за колкото са приложени земеделските практики по екосхемата

Фермерите, желаещи да участват по екосхемата за намаляване употребата на пестициди, е нужно да отговарят на условията за допустимост. Те са свързани с прилагането на екологично насочени земеделски практики, а именно:

1.    не се прилагат продукти за растителна защита, които са тотални хербициди, включително такива, съдържащи глифозат 
и
2.    ако се прилагат продукти за растителна защита – инсектициди, хербициди и фунгициди се използват само продукти, които не попадат в първа професионална категория на употреба 
или
3.    се прилагат феромонови уловки, съгласно списъка на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита, в които са включени регистрираните от Агенцията по храните (БАБХ) уловки.

Право на подпомагане по екосхемата имат земеделски стопани, които прилагат земеделски практики по точка 1 и по точка 2 или точка 3.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg