Ще се анализира възможността животновъдите да се пенсионират като втора категория труд. Това е записано в коалиционното споразумение, което би трябвало да определи насоката на политиката в земеделието за следващите 4 години.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Липсата на работна ръка пък ще се бори с проект на стратегия за трудова миграция. Целта е да се осигури краткосрочно пребиваване в определени региони (над 200 000 българи), включително да се привлекат работници от други държави.

Обмисля се приемането на Закон за плащанията на екосистемни услуги в земеделието, както и на Закон за браншовите организации. В Закона за занаятите пък вероятно ще се увеличат допустимите за регистрация занаятчийски дейности, като хлебар, сладкар, месар, колбасар, сиренар и др.

За да станат възможни най-накрая обединенията в секторите земеделие, животновъдство и преработка, избрани на базата на ясни критерии за представителност, ще се търси финансово стимулиране чрез: 

•    пренасочване на държавна такса за управление на белите петна, и/или 
•    удържане на малка част от дължимите субсидии.

Относно напояването ще се работи за ускоряване на процедурите за получаване на разрешение за водочерпене от повърхностни и подпочвени води.

Готвят се и мерки за премахване на нерегламентираното производство (извън това за домашно потребление) и търговия на плодове, зеленчуци и продукти от животински произход.

От друга страна, ще се разгледа възможността за създаване на подходяща регулаторна рамка, която да подкрепя пазара на храни, добивани от физически лица в домашни условия. С това се търси стимул за микропроизводството, пазарите за микропроизводители, късите хранителни вериги и справедливо разпределение на добавената стойност, аргументират се коалиционните партньори.