Хората като че ли са чакали с нетърпение да дойде служебно правителство и да разреши проблеми, които са трупани с години. Така коментира ситуацията в сектора земеделският министър Христо Бозуков за Марица.

Проф. Бозуков: Ще правим проверки до последния ден на това правителство

Професорът увери, че ще се постарае за краткия период на своя служебен мандат да свърши колкото може повече работа. Вече е провел срещи с браншови организации, които са го натоварили с доста задачи. 

„По две-три задачи да решаваме на ден, пак няма да ни стигне времето. Това е тежка, затворена мегасистема, в която нещата вървят много бавно“, описа работата на държавната администрация министърът.

Спрямо 2017 г., когато за първи път поема този пост, проф. Бозуков не вижда голям напредък. ДФЗ се бави с обработката на инвестиционни проекти, субсидиите по ПРСР са усвоени на 56%, има проблеми в горските стопанства и в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

По отношение на горите вече е назначен нов изпълнителен директор на ресорната агенция. Наложен е мораториум за дърводобив по поречията на реките, вододайни зони, покрай урбанизирани територии, туристически обекти. Санитарната и плановата сеч остават, тъй като не могат да бъдат спрени договори за износ на дървесина, но ще бъде засилен контролът на сечта.

Проф. Бозуков: „Във всички агросектори има корупционни схеми, натиск и рекет на производители и бизнес.“

Във връзка с незаконните практики и източването на публични средства чрез обществени поръчки, министърът заяви, че повечето сигнали са анонимни.

„Хората все още се страхуват и не искат да излизат с имената си. Проверките трябва да извършваме или с вътрешен одит, или със заварените инспекторати. От тях обаче не мога да очаквам да имат куража да извадят всички нередности. Може би ще се налагат външни одити, което ще отнеме време, но по-добре да се забавим и да свършим работа, вместо да говорим напразно“, категоричен е Христо Бозуков. 

Той е категоричен, че в БАБХ трябва сериозно да се проучи обществената поръчка с инсинераторите, техния капацитет, свършена работа и изплатени пари. По думите му там са се сключвали „странни договори“ с външни фирми за анализи, които би трябвало агенцията да прави.

В „Напоителни системи“ пък, където вече е разпореден одит, има надписани обществени поръчки за бетон, гуми, ремонти. 

„На пръв поглед всичко изглежда законно, но прави впечатление, че обществените поръчки се сключват с все едни и същи фирми на безумни цени на материали, въобще тотално източване на средства“, категоричен е служебният министър.