Варненското пристанище няма достатъчен капацитет за прием на украинско зърно, коментира новият му директор Ивайло Гавраилов. Неговите думи са в контраст на заявеното от предишното ръководство, което бе обявило пълна готовност.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Според него е нужно да се инвестира в нови складови бази. Освен това контейнерните превози в момента са доста натоварени, особено на митнически пункт Варна-Запад, задръстен от камиони. 

По негова информация, за което потвърждават и коментари на зърнопроизводители за Агри.БГ, в момента продължава да се внася украински слънчоглед с цел преработка за олио или реекспорт.

„Това, което установих, е липсата на складови площи за зърно и невъзможността да обработим това, което желаем. Големите кораби няма как да бъдат товарени при директна обработка и при такава организация ще настъпят и задръствания на входно-изходните пунктове на Варна“, заяви Гавраилов за БНР.

С прибирането на новата реколта се очаква трафикът на камиони и тирове от Украйна да се засили. Българските зърнопроизводители вече усещат подбиването на цените при слънчогледа от старата реколта. Те се опасяват, че ситуацията може да се повтори и при пшеницата, която жънат в момента.

Въпреки това „Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от Министерството на транспорта на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари, категоричен е ресорният заместник-министър Владимир Върбанов. В случай на необходимост ще се преговаря и с оператори на частни терминали в района на порта.

Складовите площи на територията на всички терминали (държавни и частни) са с капацитет 150 хил. тона за съхранение на зърнени култури. Разглежда се и възможността за приставането на голям плавателен съд на някой от кейовете на пристанището, за да се увеличи капацитетът на складовите площи.

„Предвиждаме да направим постъпки пред ЕК за отпускането на спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал „Варна-Запад“, допълни Върбанов.