Горещото време в Добруджа, високите температури и липсата на валежи през последните дни се оказаха благоприятни фактори за прибирането на лавандула и кампанията вече стартира. Официалните данни показват, че в региона ще се жънат близо 90 000 дка с лилавата билка. По време на Седмия фестивал на лавандулата, провел се в Генерал Тошево, стана ясно, че площите с лавандула в Добруджа достигат 140 000 дка.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

„Миналата година кампанията по прибиране на лавандула започна по-рано. През тази валежите през юни и началото на юли оказаха влияние“, заяви Христо Павлов, който отглежда 4100 дка с лавандула в община Генерал Тошево. Земеделският стопани е съдружник в предприятие за дестилиране на етерично-маслени култури. Доколко валежите ще рефлектират върху качеството на произведената в Добруджа лавандула?

„Мисля, че дъждовете не са единственият фактор, който влияе. Агротехниката при отглеждане на лавандула има огромно значение“, категоричен е Христо Павлов.

На този етап цената на маслото от новата реколта е основният въпрос, който задават всички земеделски стопани от Добричка област. 

Христо Павлов: България  е огромен производител от световен мащаб и е нормално да оказва влияние на пазара. У нас има голям натиск от предлагане на лавандулово масло в момента и мисля, че още за известно време цената ще бъде потисната. Цената е функция от търсене и предлагане..

По думите му не е здравословно в началото на кампанията да се говори за цени: „Трябва да видим какво ще е качеството, какъв добив от масло се получава и едва тогава да говорим“. 

През предходната стопанска година килограм лавандулово масло се изкупуваше на 45 - 55 лв., споделят производителите. В Добричка област стоят количества залежала продукция от 2018 г. Ежегодният ръст на площите неминуемо ще доведе до още промени в „лилавия“ сектор.