България подкрепя искането за въвеждане на спешни извънредни мерки на ниво ЕС за сектора на свинското месо. Отрасълът в страната е изправен пред сериозна криза.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Месопроизводителите са в изключително трудна пазарна ситуация, повлияна от рестрикциите, свързани с ограничаването на Африканската чума по свинете (АЧС), засилените изисквания към производството в кланиците заради Ковид-19, повишените разходи за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа растежа на цените. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, Белгия, информираха от аграрното министерство. 

Зам.-министър Събев посочи още, че нарастването на цените на основните фуражни култури и смески е обезпокоително. Като отбеляза, че за периода януари-септември 2021 г. в страната ни се наблюдава най-голямо увеличение при цената на царевицата за зърно – с 34,6% по-висока спрямо същия период на 2020 г., следвана от фуражната пшеница с ръст от 18,7% и фуражен ечемик – с 5,4 на сто. 

В рамките на заседанието, Георги Събев постави проблема със значителното повишение на разходите за производство в земеделието, и по-специално тези за горива и електроенергия.

През второто тримесечие на 2021 г. цените на електроенергията и горивата, влагани в селското стопанство в България, бележат ръст от 18,5% спрямо същия период на 2020 г. „Прогнозите сочат, че през втората половина на годината този ръст ще е още по-значителен, което неминуемо ще доведе до затруднения за земеделските производители“, подчерта Събев.