Обвързаната подкрепа не можем да я даваме, където и за каквото искаме. Това каза пред Агри.БГ земеделският зам.-министър Явор Гечев по време на онлайн уебинар за Стратегическия план.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Подпомагането е в размер на 13+2% за протеиновите култури. По думите на Гечев правителството винаги е искало целенасочено увеличаване на обвързаната подкрепа.

“Важно е да кажем, че дори и да искаме да даваме за всичко обвързана подкрепа, това не е разрешено. Дори и да искаме да даваме държавна субсидия към директните плащания - директна национална подкрепа, това също не е разрешено”, обясни зам.-министърът.

Много от земеделците се чудят защо тяхната култура не попада в списъка с допустимите за финансиране сектори по обвързаната подкрепа. Такива са производителите на черупкови плодове.

“Черупковите не отговарят на изискванията за даване на обвързана подкрепа. За да се отпусне подобно подпомагане, трябва да има определени параметри на срив на дадения сектор. Тоест трябва да имаш трайна тенденция за намаляване на добивите. Това при черупковите го няма. Те имат ръст на продукцията и увеличаване на декарите в България. В този случай дори и да искаме да отпуснем подпомагане по обвързаната подкрепа, не можем, защото се позоваваме на официална статистика от Евростат”, каза още Явор Гечев.

По думите му земеделското министерство се е опитало да добави и бамята като култура, допустима за подпомагане по схемата.

“Бамята е един изключително бутиков продукт с много ръчен труд, който заслужава да има допълнителни средства като обвързана подкрепа. Но статистическите данни казват, че площите са се увеличили, тоест не можем да дадем обвързана подкрепа.

Всяка от културите, която е в затруднение на база на европейските изисквания, които имаме, сме я включили. ЕК твърди, че обвързаната подкрепа е само за затруднени сектори и не може да служи за увеличаване на добивите и за рязко повишаване на засетите площи. Знаете аномалиите с тиквите”, заключи Гечев.