Ще бъдат ли подпомогнати секторите “Плодове и зеленчуци” с извънредна помощ заради войната в Украйна? Отговорът на този въпрос остава неясен засега. За разлика от своите колеги - животновъдите, които вече имат идея какви ще бъдат ставките по извънредната мярка, сектор “Плодове и зеленчуци” е все още в неведение.

Млади стопани кандидатстват за финансова помощ от 31 октомври

“Нищо не знаем по този въпрос. Може би нещата затова донякъде се дължат на това, че бяхме в кампания, та явно малко са ни позабравили. Това, което мога да кажа обаче е, че сектор “Плодове” задължително трябва да бъде подпомогнат по тази линия и ние ще настояваме затова!”, коментира за Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Във вторник, 25 октомври, ще се проведе среща с браншовите организации от сектора и ресорното министерство. Гроздева се надява на срещата днес да стане ясно какво предвижда ведомството като подкрепа за сектор “Плодове и зеленчуци”.

“Би трябвало тази помощ да се отнася за онези 5% от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ако е така, бюджетът ще се разпредели и за другите сектори. Още отпреди около месец имаме уверението на министър Явор Гечев, че сектор “Плодове” може да очаква подпомагане по линия на 5-те процента от ПРСР. Имаме го като поет ангажимент от него”, обясни Гроздева.

Това, което се знае към момента за третата извънредна помощ заради войната в Украйна е, че бюджетът ще бъде около 5% от ПРСР или около 66 млн. лв. По първоначална информация с половината от бюджета ще бъдат подпомогнати преработвателите, а другата ще бъде разпределена по нов механизъм, като ще има доплащане за сектори, претърпели най-големи загуби заради войната. Тук обаче от ресорното ведомство не уточниха кои точно са тези сектори.

Предстои да разберем повече.