Категорично сме против доказването на увеличените разходи. Получаването на COVID помощта трябва да бъде абсолютно безусловно! 

Това каза за Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев по повод изказването на министъра на земеделието Иван Иванов: “По COVID помощите ние ще искаме от земеделските стопани да представят реални документи за увеличени разходи, защото тази помощ е за увеличаване на разходи. Това означава, че искаме да осветлим сектора”. 

От своя страна Караколев обясни, че “когато министерството на земеделието нотифицира една държавна помощ, то я подкрепя с факти и цифри. Тази информация е дошла на база на статистика. Приема се, че тези данни са съизмерими за всички животновъди и оттам нататък животновъда не доказва нищо”. 

По думите му, вероятно министърът е визирал нещо друго.

“Но категорично това е несъвместимо с въпросната COVID мярка. В противен случай цялата мярка стои на косъм, че един фермер се жалва на ЕК и това означава автоматично, че министерството е подвело ЕК с фактите, които са подадени за нотификация на помощта”, каза Караколев. 

Читатели на Агри.БГ също реагираха остро на изказването на министъра. Едно от мненията, подписано с името Петър Тодоров е следното: 
“Дребните земеделски производители не са длъжни да водят счетоводство както фирмите. На тях при попълване на данъчната декларация им се признават 60% разходи по закон - справка ЗКПО. Те как ще доказват увеличените разходи, като досега не са имали задължение да събират разходни документи? Това означава, че дребните земеделски производители ще останат извън поредната мярка!  Нямате ли съветници, да ви обяснят малко нещата или грешката е умишлена?”.

От министерството на земеделието обясниха за Агри.БГ, че предстои изясняване дали фермерите ще доказваат увеличени разходи, както каза министърът. 

Иначе, относно ставките, които бяха представени пред сектора за помощта по COVID мярката, Караколев посочи: 

“Още преди два месеца ние внесохме нашето мотивирано искане до министерството, с което настояхме за ставка 40 лв. на животно, бе да правим уточнение дали животните са под селекция или не. 

Разбирам доводите на министерството, че при едните вложенията са повече. И съответно който повече влага, повече губи - затова и ресурсът е разделен така. Склонен съм да споря по въпроса, но така или иначе, това е политическо решение. 

Винаги може да се направи повече, но приемаме и факта, че говедовъдите са в доста по-тежко състояние в момента.

Нека от министерството мислят по посока на това как тези пари ще стигнат по най-бързия начин до възможно най-много хора”.