Дали ще бъде удължен срокът на механизма за обратното начисляване на Данък добавена стойност (ДДС)? 

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Това е въпросът на дневен ред, който стои пред българските производители на зърнени и технически култури. 

Към момента срокът за прилагането на механизма е до 30 юни 2022 г. ,
съгласно Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28.11.2006. Процедурата по удължаване вече беше прилагана два пъти - последно за срок от две години и половина.   

“На 11 февруари ЕК изготви проект за промяна на ДДС директивата, с която се удължава срокът до 31 декември 2025 година. 
Предстои обсъждане в работните групи на Съвета и предполагаме, че преди 30 юни директивата ще бъде приета, за да може да се прилага”, каза Людмила Петкова, директор на дирекция “Данъчна политика” в Министерството на финансите. 

Тя представи тази информация по време на заседанието на земеделската комисия в Народното събрание.
 
“Ние имаме готовност да предложим удължаване на срока до 31 декември 2025 година с промяна в закона за ДДС”, посочи Петкова. 

На въпрос дали би имало забавяне от страна на Съвета при приемането на промените, експертът посочи: 

“Два месеца са необходими за обсъждане в работните групи и за приемането от Съвета, тъй като това все пак е един параграф”, каза Петкова, като обясни, че следва да се постигне съгласието на всички държави-членки да се удължи срока. 

Обратно начисляване на ДДС се прилага и в други страни от ЕС, но не всички са за зърнени култури, а и за други стоки и услуги. 

“Министерството на финансите има най-голям интерес от прилагането на този механизъм, защото спряха измамите с ДДС със зърнено-технически култури”, добави Петкова. 

 

По време на заседанието присъства и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. 
Наскоро за Агри.БГ той коментира, че прилагането на обратното начисляване на ДДС през годините е доказало своята полезна функция – изсветляване на сектора и прочистване от измамници, и от НАЗ са готови да се обосноват със становище пред държавните институции.