Планът за забрана на лавандулата беше обсъден за първи път през 2016 г. в Брюксел. Само във Франция 1500 ферми отглеждат ароматната култура - дейност, в която са заети 30 000 души. Тази страна се е превърнала в магнит за туристи, които искат да се снимат на фона на лилавите полета. Идиличната картина бе разстроена от наскоро появила се изненадваща новина, че Европейският съюз ще изисква върху опаквоката на продуктите с лавандула да бъде изписано предупреждение поради съдържащите се в тях опасни алергени, пише Agrarszektor.hu.

Обрат: Производители от Добруджа изхвърлят лавандула

Според Атила Молнар, професор от катедрата по ботаника в Университета в Дебрецен, на тази основа всички растения, включително пшеницата, могат да бъдат обявени за опасни.

Със сигурност лавандулата може да причини алергични реакции при някои хора, но няма смисъл да я обозначаваме като опасна, тъй като въз основа на горното повечето растения биха могли да получат същия маркер. Дори и пшеницата, тъй като глутенът в нея причинява сериозни оплаквания при хора, чувствителни към съставката.

По последната информация, публикувана в Telex, намерение за забрана на лавандулата в Европейския съюз няма. Европейската комисия отговори на френските фалшиви новини в Twitter на френски език. Отговорът е, че никой не иска да забрани билката, законодателството се преразглежда, за да стане още по-ефективно в защита на интересите на потребителите и околната среда. 

Ще се търси френският опит за лавандуловите отпадъци

"Нито като лекарство, нито като козметична съставка не се очаква забрана или ограничение на лавандулата. Това, което е възможно, е предупреждение", обясни Дежо Чупор от Унгарското фармацевтично дружество и ръководител на университета в Сегед.

Чупор казва, че преди време ЕС е поръчал съставянето на експертен документ, в който се посочва, че етеричните масла може да провокират алергични реакции, когато се използват в козметиката. Фармацевтът бързо разсея погрешните схващания.

"Според литературата алергичните реакции към лавандулата се появяват спорадично, така че не е специфично алергенно етерично масло. В допълнение, съединението, за което се казва, че е основният алерген - линалоол, е наистина опасно само ако се окисли. Ако етеричното масло е много старо, то гранясва, т.е. става окислено. Тогава линалоолът в него образува окислена форма, която, от своя страна, е по-алергична", обяснява фармацевтът.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще има ли цена произведеното в Добруджа лавандулово масло?

В Добруджа започнаха да жънат лавандулата

Какво ще се случи с отпадъците след дестилиране на лавандула?