Ще се настоява за продължаване на прилагането на Ковид мерките за земеделските производители и през настоящата година. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов на продължилата 6 часа онлайн среща с представители на браншови организации в сектор „Животновъдство”.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

За да няма разделяне на въдства при подпомагането по Ковид мерките, министърът обеща, че ще бъдат защитени интересите на всички при обсъждането на бюджета. През годината ще се включват и нови инструменти, когато е възможно.

По отношение на бюджета на министерството е направен опит да се защитят условията за развитие на сектора, свързано с инфлация, високи цени на фуражи и енергоносители. Животновъдите ще могат да дават и писмени предложения до министъра за включване в бюджета на разходи за неотложни цели.

Предстои среща и с ръководството на Министерство на труда, на която ще се поставят въпросите и предложенията, повдигнати от бранша.

В следващите седмици ще се направят 6 профилирани срещи в сектора, за да се чуят предложенията на различните направления и за интервенциите в Стратегическия план.

Предстои външен изпълнител да направи преизчисление на ставките за агроекология.

От сектора беше предложено мерките за обвързаната подкрепа да са свързани с повишаване на производството и нарастване на обявената продукция, респективно с  повече внесени данъци в бюджета.

Дебатира се и включването на браншовите организации в мерките за подпомагане на съветнически услуги.