Стратегическият план, касаещ българското земеделие в следващите 5 години, в който са заложени 16 млрд. лв., няма да може да стартира от 1 януари 2023 г. без работещо Народно събрание. Върху това акцентира земеделският министър Иван Иванов по време на среща със земеделски производители в село Ловчанци, община Добричка, съобщават от пресслужбата на министерството.

Държавата се отказа да купува зърно за резерв

Той уточни, че са нужни редица законодателни изменения във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план, за които има опасност да не могат да бъдат изготвени и гласувани. По думите му графикът при комуникация с Европейската комисия (ЕК) трябва да се спазва, иначе ще има много потърпевши. "Надявам се разговорът да надделее и да постигнем всичко, което сме поели като ангажимент и сме започнали", призова Иванов.

През последните дни министърът коментира и заплахите за фермерите, ако не бъде приета актуализацията на държавния бюджет. Пред Нова Нюз Иванов каза, че за чувствителните сектори е одобрен сериозен ресурс, който трябва да бъде гласуван с актуализацията, „в противен случай остава застрашено производството на зеленчуци, плодове и животновъдството”.

Иван Иванов: Тази година нашите разчети са да платим 450 млн. лв. на земеделските производители, което е двойно над досега изплащаните годишни субсидии на земеделските стопани.

От тях ДФ "Земеделие" вече изплати 141,2 млн. лв. по Ковид помощта. Остава въпросът обаче дали всички пари по планирания бюджет за фермерите ще бъдат изплатени. В актуализацията на бюджета по думите на Иванов за земеделие са предвидени 168,7 млн. лв. национални средства, които допълват приетия европейски ресурс.

"Сериозният пакет от около 300 млн. лв., който е предвиден да бъде изплатен през второто полугодие на земеделските производители, ще гарантира и задържане на цените на храните”, допълни земеделският министър.