Европейската мрежа на земеделските журналисти (ENAJ) организира първия си уебинар на тема: "Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и Зелената сделка". Събитието беше онлайн, а Агри.БГ, като член на ENAJ, се включи на живо.

Сериозен конфликт в ЕС: Франс Тимерманс заплаши да спре реформата за ОСП

Участие взеха лектори от Главна дирекция “Земеделие”, Copa Cogeca, както и представители на други асоциации. Всички те заедно дискутират новата ОСП, устойчивостта и рентабилността на сектор “Селско стопанство” в Европа.

Майкъл Сканел от Главна дирекция “Земеделие” е бъде един от основните лектори. Той ще отговори на въпроса: „Може ли новата ОСП и Зелената сделка да осигурят устойчивост на хранителната верига, както и достъпна цена за всички, а в същото време да гарантират печалбата на фермерите?”. Участие в уебинара взема и генералният секретар на Copa Cogeca Пека Песонен.

Как ОСП допринася за Зелената сделка (анализ)

Реформата на ОСП, предложена от Европейската комисия през юни 2018 г., въвежда по-гъвкав подход, базиран на резултати, които отчитат местните условия и нужди, като същевременно увеличава амбициите по отношение на устойчивостта. 

Към момента все още няма постигнато единодушно съгласие относно реформата на ОСП в бъдещия програмен период 2021-2027 г. Предложенията се обсъждат на триалог между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg