Рекорд в производството на месо се очаква през тази година в Съединените щати. Такава е прогнозата на департамента по земеделие на САЩ (USDA). Според анализите това ще изостри конкуренцията на международните пазари, където САЩ са сред най-големите играчи, редом с Европейския съюз.
 
 
В януарския си доклад експертите предвиждат производството на месо да достигне 47 млн. тона, с 1,5 млн. тона повече от миналата година. ръстът е с над 3 процента, добавят анализаторите. Година по-рано – през 2016 г., ръстът бе с 2,6 на сто.
 
Като основна причина анализаторите посочват сравнително ниските цени на фуражите през миналата година, които дават на животновъдите приемливи печалби и възможност да увеличат поголовието си. Това няма да се промени и през настоящата година, смятат експертите.
 
Затова се очаква ръст на производството на всички видове месо, като най-големите увеличения ще бъдат при свинското и говеждото. На вътрешния пазар ще бъде реализирана обаче само малка част от допълнителните количества, а консумацията на глава от населението ще се увеличи с 2 процента и половина - до 100 килограма.
 
По-голямата част от допълнителното производство ще бъде предоставено на износителите. За експорт ще отидат около 7,5 млн. тона, а вносът ще се свие с 1 процент - до близо 2 млн. тона.