Колко важно е биологичното разнообразие за растениевъдите и кои са новите европейски директиви за стимулиране на добрите земеделски практики, разкрива видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Таван на плащанията - вижте трите варианта

В записа от онлайн информационния семинар „Добри практики в европейското и българско земеделие за опазване на биоразнообразието. Агролесовъдство“ може да научите за необходимостта и начините за преход към биологично земеделие. Лектор по темата е асистент Димитър Димитров, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

В презентацията му са представени добри земеделски практики в Европа и България за опазване на биоразнообразието. Той обръща внимание на изискванията, заложени в Зелената сделка и по-специално стратегията „От фермата до трапезата”, която предвижда 40% от всички средства за земеделие да бъдат за т.нар. зелени инвестиции

„Освен това по друга линия ще има различни екологични схеми, които целят подобряването на всички компоненти на околната среда – почви, вода, въздух, а оттам и на биологичното разнообразие. Нещата са доста всеобхватни и ще имате още по-голяма възможност да реализирате подобни проекти, подчертава Димитров

Във видеото ще научите и за особеностите и възможностите на агролесовъдството – растениевъдство в алеи, горско фермерство, речни буфери, засенчено пасище, ветрозащитни пояси. В края на семинара има и дискусионна част с въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.