Също както работещите в големите градове в стъклено-метални офиси, сезонните работници вече да се чекират на полето с магнитни карти по колко часа работят – предложението за промяна в условията за прилагане в еднодневните договори е входирано от Българската асоциация на малинопроизводителите в Министерството на труда и социалната политика, съобщи за Фермер.БГ председателят на асоциацията Божидар Петков. 
 
„Идеята ни е всеки сезонен работник да си има тип магнитна карта, в която се съдържа кредитен лимит от 90 дни (720 работни часа) и всеки един работодател – в случая земеделски стопанин, да има при себе си постерминал на полето. Идвайки при нас, работникът с картата ще се маркира, че е започнал работа, а информацията директно ще се предава към НАП и Инспекцията по труда. Така ще се избегнат случаите, в които земеделският стопанин пуска еднодневен договор, но заради лошото време, например, работата на полето продължава само два или три часа. В същото време един работник може да работи в един ден при двама работодатели. Така на практика институциите ще си „теглят“ от сметката на земеделския производител точно толкова осигуровки и застраховки, колкото работникът си е заработил“, обясни Петков.
 
На въпрос как се приема идеята от бранша и Министерството председателят на Асоциацията на малинопроизводителите призна, че идеята е много иновативна, в момента все още се доразработва, дискутира и коментира: „С колегите от другите асоциации, които прилагат еднодневните договори, дискутираме предложението – някои от тях приемат идеята, други са по-скептично настроени. От Министерството харесаха идеята, но има много детайли за изчистване, посочи Петков.  
 
Очакванията на председателя на малинопроизводителите е, че браншът малино и ягодопроизводство ще има нужда от 10 000 сезонни работници за сезон 2016. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!