В Полша в продажба са вече първите за този сезон партии пресни картофи местно производство, информира сайтът Fresh-Market. 

Добри цени - стопаните се връщат към картофите

Както отбелязват експерти, на този етап предлагането на пресни картофи от Полша на местния пазар е доста слабо, но е факт. Началото на сезона на реализацията на тази продукция отбелязаха няколко стопанства, а цената е обяснимо висока - $2,26-2,51/кг.

По съобщения на полски фермери масово пресните картофи на пазара ще се появят към 20-и май и то при условие, че времето бъде благоприятно. 

Миналата година сезонът на пресните картофи в Полша стартира през втората декада на май. Цената на продукция бе в пределите  $1-1,25/кг, което е средно 2 пъти по-евтино, отколкото сега. 

Междувременно през последната декада на април тази година предлагането на пресни картофи на вътрешния пазар на Молдова не бе голямо, както и търсенето. Цените на продукцията бяха под очакваните. Основен фактор, ограничаващ ценообразуването на пресните картофи в страната, е ниската покупателна способност на населението.