Сеялки MonosemMonosem е производител специализиран е основно в производството на сеялки за широкоредова пунктирана сеитба. Разнообразните модели и функционалността на всеки от тях дават възможност да се сеят с високо качество различни по размер семена слънчоглед, царевица, захарно цвекло, боб, рапица, памук, соя, грах, зеленчукови семена и други.

През 1989 г. Monosem представи модела NG Plus с новата концепция за регулиране на дълбочината и изсяване на семената. Отварянето на браздата се извършва с двойно дисков ботуш, което позволява да се сее в почви с минимална предсеитбена подготовка. В зоната между двата диска е монтиран анкерен елемент, който претъпква почвата и осигурява твърдо дъно на браздата, където падат семената. От страни на дисковете са поставени широки опорни колела, които изпълняват две функции - уплътняват странично браздата и регулиране дълбочината на засяване. Фактически опората на сеене е в една вертикална линия с мястото на падане на семената в браздата, което винаги се осигурява еднаква дълбочина на засяване. Пред сеещия ботуш се поставя буцоотсранител, който осигурява идеални условия за работа на всяка сееща секция, дори и при минимална предсеитбена обработка. Затварянето на браздата и уплътняване на почвата се извършва от две V-образно разположени колела монтирани независимо към сеещите секции, което позволява регулиране на степента на уплътняване.

Висококачествената сеитба при сеялките Monosem се гарантира от сигурен и прецизен сеещ апарат. В сеялките Monosem се използва вакуумен сеещ апарат от ново поколение. Сеещият диск е от неръждаема стомана с дебелина 1,5 мм и идеално гладка повърхност. Формата разположението на изпразващата клапа, гарантира лесно и цялостно изпразване на семената. Вакуумният апарат може да се задвижва от ВОМ на 540 об./мин. или ВОМ на 1000 об./мин. или посредством хидромотор. Всяка сееща секция на сеялката е свързана към рамата с паралелограмен механизъм с голям вертикален ход, което гарантира независимо и прецизно копиране на терена.

Безаварийното задвижване на секциите на сеялката Monosem се постига с предпазни съединители. Сеялките Monosem могат да бъдат оборудвани с торовнасяща уредба, с анкерни или дискови ботуши, с уредба за внасяне на течен тор или с уредба за внасяне на гранулирани хербициди и инсектициди. Освен това може да бъде монтирана система, позволяваща директна сеитба в необработвано стърнище.

Всички регулировки на сеялката Monosem се извършват лесно и бързо. Monosem предлага широка гама системи за контрол на сеитбата. Чрез тях не само се контролира изсяването на всяко отделно семе, но се получава и информация за броя на семената на единица площ, разстоянията на семената в реда, работната скорост, общата и дневно засятата площ.

Представител на Monosem за България е Оптиком ООД.