Прецизна, бърза и икономична сеитба – такава гарантират новите технологии при сеялките Monosem, представени за първи път на изложението Агритехника 2013. Три бяха основните новости от френския производител, представени в рамките на изложението.
 

Сеещи секции Monoshox® NG Plus M

Monoshox®.EU окачване с амортисьор
Monosemразработи истинско окачване за сеещите секции: Monoshox®.EU. Като при всяко добро окачване и тук са комбинирани пружини с амортисьор, специално създадени за монтиране към сеещата секция. По време на работа двете натегнати пружини поддържат и притискат сеещата секция върху почвата, а амортисьорът поема вибрациите. Точността и равномерността на дълбочината на засяване остават оптимални.
 

Широк паралелограм с бърза настройка на натиска
Новият паралелограм за сеещата секция Monoshox® NG Plus Mе снабден с две регулируеми пружини. Чрез бързата и лесна настройка на натиска, който те упражняват, се стабилизира работата на сеещата секция при високи скорости и сеялката чудесно се справя със сеитбата, независимо от състоянието на полето.
 

MonoV® анкер– лесен за смяна
Патентованата системаMonoV® за бърза смяна на анкера, оформящ V-образната бразда, позволява бързо адаптиране на сеялката към различни почвени условия. С новия бързо-сменяем патентован анкер MonoV®вече не се изискват инструменти и той се поставя много бързо, лесно и сигурно. За прецизно полагане на семената на еднаква дълбочина от особено значение е вида на анкера. Предлагат се два вида анкери: дълъг - за нормални условия и дълъг с къси крила – за сеитба на плитко и/или в сухи почви.

Задни притъпкващи колела – лесна регулировка
Новата сееща секцияMonoshox® NG Plus M е оборудвана със задни притъпкващи колела, които могат лесно да се настройват посредством лостове. Десният лост позволява бързо и прецизно регулиране на натиска на задното притъпкващо колело върху почвата (20% по-голям натиск). Левият лост е за регулиране ъгъла на разположение на притъпкващите колела спрямо почвените условия.
 

Сееща секция с електрическо задвижване Monoshox® NG Plus ME

Регулиране на сеитбената норма от кабината на трактора
Управлението на сеитбената норма от кабината на трактора бе въведено преди десетина години и досега ставаше посредством системата Seed-Drive с хидромоторно задвижване. Сега MONOSEM предлага принципно нова разработка за управление на сеитбената норма чрез електрическо задвижване на сеещите апарати на сеялката. Задвижването на сеещите дискове се осъществява посредством електромотор и ремъчна предавка, монтирани на всяка секция. Новото задвижване не изисква поддръжка, а габаритните му размери са такива, че да се запазят всички възможности за междуредово разстояние.

Независим източник на електричество
Електрическото захранване се осигурява от генератор, задвижван от вентилатора на сеялката посредством силоотводен вал от трактора. По този начин системата си самоосигурява нужното електричество. Свързан към ел. системата акумулатор гарантира сигурност и непрекъснатото захранване на електромоторите независимо от скоростта на въртене на силоотводния вал. Фотоелектрически сензори контролират падането и разстоянието между семената. Данните за скоростта, получавани чрез радар, осигуряват ефективно и прецизно следене и управление на сеитбената норма.

Регулиране на сеитбената норма с Monosem чрез приложение за смартфони

Приложението може да се изтегли безплатно и е налично за таблети и смартфони с Android. С негова помощ бързо ще регулирате предавателната кутия на сеялката за нужната сеитбена норма. След като в програмата се въведат характеристиките на сеялката (модел, вид предавателна кутия, междуредово разстояние и брой отвори на сеещите дискове) потребителят само трябва да зададе исканата сеитбена норма (брой семена на хектар или разстоянието между семената), за да се разбере на кое предавателно отношение  /предавка/ да постави предавателната кутия. Приложението предлага точното предавателно число, съответстващо напълно на желаната норма, или най-близкото до него горно или долно положение. За потребителя остава само да извърши операцията по регулирането. Цялата информация ще се запази в паметта на устройството за следващо ползване - може да се запаметят няколко различни настройки. Приложението изчислява и настройките на торовнасящите уредби на сеялките, както и на уредбите за внасяне на микрогранулирани препарати Microsem.


За повече информация търсете официалния дилър на Monosemсеялки и култиватори за България Оптиком ООД :

Оптиком ООД
Стара Загора
0700 20205
[email protected]
www.opticom-bg.com

 

 

Гледайте видеото тук!

 


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!