Мощни бури, придружени с градушки преминаха в сряда над няколко области в страната и нанесоха тежки щети на земеделската продукция и населените места в Северна България. 

 

В четвъртък започва описването и оценяването на щетите по нивите и гражданската инфраструктура. Щети има в цялата Великотърновска област, където на места паднаха ледени късове като орех.  

В Ловешко също ще има огледи на щетите от бурята, придружена с градушка, която наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места, предаде националното радио. 

Буря, придружена с градушка, удари и Сливен и околните села. Градушката е била с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Градушката унищожи и прасковената годишна продукция в няколко сливенски села.

Напълно е унищожена продукцията и от царевица и други култури в землището на село Мечкарево. Според производителите с изключение на плодовете, вреди има и по прасковените насаждения. 

В село Гавраилово също има ударени градини. Няма потърпевши хора.

Съмненията на стопаните са, че от близкия полигон за битка с градушките не са изстреляни достатъчно ракети, а други се съмняват в тяхното качество. 

"Всичко се повреди от градушката, към този момент сме на минус. Не сме чули нито една ракета да гръмне. В продължение на 20 минути имаше градушка с размерите на праскова. Нямаме застраховка, тъй като нямаме вяра на застрахователните компании. Те идват, отглеждат, 5 плода да има на дървото - нищо не заплащат ", сподели земеделец.

"Има доста загуби и вреди, само че за втора поредна година земеделците, които отглеждат праскови търпят големи загуби - това би трябвало да го чуят народните представители. Трябва да се предприеме нещо, което да им помогне ", кметът на едно от най-пострадалите села - Гавраилово.