В деня на поредните парламентарни избори, 9 юни, в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие” (ДФЗ) се появи активен бутон „създай”, споделиха с Агри.БГ фермери.

Кампания 2024: Кое не е ясно?

И докато не е ясно ще се създаде ли ново правителство или ще се ходи на избори отново, то фермерите могат да стартират заявлението си по Кампания 2024 в електронната система. Поне засега така стоят нещата, но предвид честите изненади и вече редовни проблеми със СЕУ, нищо не е 100% сигурно.

Преди дни от ДФЗ обявиха, че внедряват нова географска карта, част от Географска информационна система (ГИС), действаща в Системата за електронни услуги (СЕУ), а функционалностите към нея са „разработени в полза на земеделските производители, които ще могат да работят по-лесно и гъвкаво в системата”. Заради това се наложи временно прекъсване на достъпа до нея, а обещанието беше, че тя ще заработи отново на 7 юни.

До края на 8 юни обаче СЕУ така и не заработи, а земеделските производители не пропуснаха да съобщят, че отново нещо обещано е отложено. 

Светла Бахова пише под наша статия: „С цел подобряване на обслужването и внедряване на новия ГИС модул СЕУ е временно недостъпен. Колко временно - никой не знае, но последният срок си остава 30 юни”. „Системата е затворена от три дни. Вече дори справки не могат да се правят”, коментира друг гневен земеделец.

Все пак развръзката е добра и ако сте от бенефициентите, предпочели електронната система за заявяване на тазгодишните директни плащания, сега СЕУ е налично и можете да го използвате.