Темата с реализацията на млечните продукти вече е доста сериозна и не е от вчера. Най-големи проблеми с това имат по-дребните стопани. 
 
 
В най-голяма степен това важи за земеделските производители, които отглеждат овце и кози. Проблемът най-вече е в това, че продуктите от тяхното мляко са предназначени основно не за българския пазар, а за износ. 
 
Очаква се това затруднение да не бъде преодоляно и през следващата година. До този очевиден от доста време извод са стигнали млекопроизводители, млекопреработватели и министърът на земеделието Румен Порожанов по време на среща днес.  
За да могат да са по-конкурентни на пазара и да не се надяват само на реализация на суровината мляко, а да го преработват и да го продават. 
 
Това, което от аграрното ведомство, заедно с бранша, са измислили е да се нотифицира помощ за малки мандри и малки кланици, които да отговарят на всички стандарти за безопасност и качество.
 
Приоритетно тази помощ ще е за групи ли организации на производители и така, ако фермери в един регион имат затруднения, ще могат да се организират и да си купят заедно такова съоръжение. Те ще бъдат регистрирани по общия ред, а не по Наредба №26. Това се случва в момента, в който се купи или изгради мандрата. Така пък може да бъде избегнато ограничението за продажби в собствената или една съседна област. Стана ясно и че първоначалната идея за това и предложението е дошло от представители на НОКА по време на срещата им във вторник с министъра. 
 
Размерът на нотифицираната помощ ще възлиза на до 50 процента от стойността на мандрите или кланиците, поясни ресорният министър и обобщи: 
„Така ще може да се подпомогне по някакъв начин реализацията на този вид продукти“.