Животните и продукцията от тях – месо и мляко от област, в която има огнище на заразен нодуларен дерматит, няма да могат да напускат страната три години след последното обявено огнище на болестта. Това съобщиха за Фермер.БГ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Животните, които са били ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит, получават постоянна забрана за износ (на живи животни и продукция от тях). 
 
В случай, че заболяването се разпространи прекалено много, може да бъде наложена забрана за търговия с животни и продукция от тях към чужбина от цялата страна, уточниха от БАБХ.
 
Към момента се предвижда ваксинация срещу нодуларен дерматит в областите, в които са доказани огнища на болестта, както и съседни на тях общини. Такъв е планът към момента. Предвид обаче, че ситуацията е много динамична, и е възможно да възникнат нови огнища, както и в зависимост какви количества ваксина ще бъдат доставени, са възможни промени в стратегията, посочиха експертите от Агенцията по храните. 
 
Към момента половината едри преживни животни на територията на България са в тези области или около 350 000 говеда и биволи. 
 
След като България получи статут на свободна от дерматит страна, право на износ, ще имат само неваксинираните животни. Ваксинираните остават за реализация само на територията на страната. Ще има две поточни линии, за да не се смесва продукцията от ваксинирани и неваксинирани животни, ще се колят само в определени кланици – това обаче са технически подробности, които тепърва ще бъдат изяснявани и коментирани, посочиха от БАБХ.  
 

София БЕЛЧЕВА