Прибирането на царевицата за ранните хибриди се очаква да започне в началото на септември. Това каза Стилиян Стоянов, земеделски производител и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
 
Стоянов обработва 30 хил. дка земя със зърнени култури, като има и птицевъдно стопанство с близо 300 хил. птици. 
 
„Слънчогледът е в началото на прибирането. Царевицата все още не е започнала да се прибира. Като очаквания – смятаме, че ще приберем това, което не е пострадало от дъждовете и високите температури. В Добричко на определени места имаше силни ветрове и пропаднали площи“, добави Стоянов.
 
След неособено добрите резултати с пшеницата, стопаните се надяват дъждовете да повлияят добре на царевицата, но има и друг момент - когато тя залагаше добива си, беше суша. Затова агрономите прогнозираха, че може да има и изненади. 
 
Лошото време донесе със себе си пропаднали площи в редица райони на страната, не само в Добричко.
 
През тази година по схемата за държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани за напълно пропаднали площи в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2017 г., бяха изплатени над 520 000 лв. на 233 земеделски стопани, по заявени площи общо в размер на 9 659 хектара.