Здравите почви са от основно значение за устойчивото производство на храни. В допълнение, здравите почви осигуряват много други функции, които допринасят за благосъстоянието на хората, като филтриране на водата, улавяне на въглерод, обмен на хранителни вещества и опазване на биологичното разнообразие. 

Как го правят: Регенеративно земеделие

Здравето на почвата се влияе от неустойчиви практики на управление. Те включват честа й обработка, която ускорява загубата на органични вещества. Но също така и неправилно използване на препарати за растителна защита, което води до замърсяване на почвата и водата, и поливни практики, причиняващи проблеми със киселинността й.

Изменението на климата може също да повлияе на почвите по различни начини. По-честите обилни валежи и периоди на засушаване могат да увеличат ерозията, извличането на хранителни вещества и замърсители, както и загуба на въглерод. Положителното е, че практиките за подобряване на здравето на почвата могат да смекчат или дори да обърнат тези отрицателни ефекти, включително въздействието на изменението на климата.

Именно заради важността на темата, EIP-Agri организира интерактивно събитие, изцяло онлайн и посветено на добрите практики, с които земеделците могат да подобрят състоянието на своята почва. Семинарът започва на 13 април в 08:30 ч. (брюкселско време) и ще приключи на 14 април в 17:00 ч. (брюкселско време).

ПРОГРАМА

Главната идея на събитието е да предизвика обмен на практически решения за проблемите със здравето на почвата. Достъпът до семинара е безплатен и отворен след регистрация. Работният език е английски.

Регистрирайте се ТУК до 14 февруари 2021 г.  

Общата цел на семинара е да повиши осведомеността и да отговори на практически предизвикателства и решения за управление на почвата за подобряване на здравето на почвата”, коментира от EIP-Agri.

Какво да очаквам от събитието?

- Повишете информираността си за значението на здравето на почвите и въведете различни инициативи в стопанството си.
- Популяризирайте и надграждайте резултатите от различни дейности в мрежата на EIP-AGRI, като фокусни групи по въпроси, свързани с почвата.
- Споделяйте опит и добри практики за поддържане на здравето на почвата, идентифицирани от съответните проекти, изследователски дейности и фермери.
- Идентифицирайте взаимодействието между различните видове проекти, работещи върху здравето на почвата, и насърчавайте по-нататъшното сътрудничество между участниците чрез изграждане на мрежи.
- Обсъдете предизвикателствата и решенията за здравето на почвите и идентифицирайте какво е необходимо, за да станат тези решения оперативни за земеделски производители.