На 19 април БАБХ разпространи новината за шокираща гледка на мъртви животни и редица нарушения в два животновъдни обекта в град Кочериново, област Кюстендил. На 6 май последва нова пресинформация относно резултатите от проверките не само на въпросните две стопанства, но и на други животновъди в общините Кочериново и Рила.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Тъй като в животновъдните среди малко или много хората се познават и трудно нещо може да остане скрито-покрито, скоро стана ясно, че първите проверени и то по сигнал на техен колега, са семейство Юлия и Любослав Коюнджийски. Те полагат основите на своя семеен бизнес и стопанство през 1992 г. и са познати лица в сектора. Още повече, че доскоро Юлия Коюнджийска бе в УС на „Обединени български животновъди“.

Малко повече от месец след случилото се тя и съпругът й изпратиха открито писмо до медиите, в което на 9 страници излагат своята гледна точка за случилото се. С пълния му текст може да се запознаете тук.

По думите на животновъдите заповед за извършване на проверката и до днес не им е връчвана. Прочетена им е устно, като в нея не са упоменати техните обекти. Тя е представлявала една обща заповед за извършване на проверки на територията на област Кюстендил.

Три дни преди проверката на 18 април им е бил спрян достъпът до информационната система на БАБХ, като според тях по този начин умишлено им е саботиран бизнесът. До момента никой не им е връчвал заповед или какъвто и да било документ за отнемане на правото им на достъп до ВетИС. 

От БАБХ им е била извършена една единствена проверка, като това, което тогава е било във фермата, това е отразено в системата. Същото е прилагано при проверки и на други фермери в Кюстендилска и Благоевградска област. 

На няколко пъти Коюнджийски са писали жалби до директора на Областната дирекция по безопасност на храните за повторна проверка, за да бъдат констатирани всички съществуващи животни, но без резултат. Ето защо на 3 май те подали сигнал до европейския комисар по земеделие и Европейската комисия за незаконно отнетия им достъп и произвол с премахването на животните от информационната система.

Стопаните са получили своите актове миналия петък, като Коюнджийски вече са обжалвали установените административни нарушения пред органа с нужните документи и обяснения. Тази година фирмата им навършва 30 години, но вече са решили да приключат с този бизнес и да продадат животните и фермите си. Преди това, със своето дълго писмо, те обясняват как според тях се извършват проверки на неудобни хора. 

„Откъде тръгва всичко това се питате най-вероятно? Не е случайно, разбира се. Най-голямата ни „грешка“ беше, че застанахме зад гърба на животновъдите говедовъди относно лишаването им от паша в Националните паркове“, убедени са Коюнджийки, допълвайки, че „каквито и да са нарушенията, би могло да се отправят предписания, да бъде оказана помощ и да бъдат предприети други адекватни действия спрямо нас, а не да имат поведение на „наказателен отряд“.

Правим уточнение, че Агри.БГ не взема отношение по случая, а дава думата и на другата заинтересована страна, ръководейки се от правилото "невинен до доказване на противното". Къде се крие истината, тепърва ще стане ясно - за тази цел си има органи.