Съдебната регистрация на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) е вече факт, заяви специално за Фермер.БГ Магърдич Хулиян, председател на сдружението. В момента се работи активно по структурирането на местните сдружения, на заседание на УС на НСМСФП през миналия месец са приети нови членове, но сме отворени към всички фермери, които искат да се присъединят, сподели Хулиян.

 

В Европейската година на семейното земеделие ръководството на сдружението е категорично, че трябва да са даде възможност на малките семейни ферми да работят спокойно, „без да е необходимо да заробват семействата си с непосилни заеми, до които повечето от тях прибягват, за да осигурят финансовия ресурс, които им е необходим да стартират дейността си“. По думите на Магърдич Хулиян е особено важно да бъдат облекчени режимите.

 

„В новия програмен период приоритет на цялата европейска общност е подпомагането на малките фермери. Разчитаме на старта на тематичната подпрограма за малки стопанства, която е заложена в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.“, допълни Хулиян. По думите му, сериозният проблем пред малките семейни фермери и преработватели е, че те разчитат изцяло именно на този финансов инструмент от ОСП 2014-2020 г.

 

Той е категоричен, че България няма други финансови инструменти и възможности да подпомогне реално развитието на селските райони. Един от въпросите, който остава дискусионен, е възможността в страната да се прилага гъвкава форма на заетост, която най-често се прилага в малките стопанства. „Знаем, че в малките ферми заетостта е основно сезонна и в тези кампании е необходимо фермерите да могат при максимално облекчени условия и без безкрайни бюрократични процедури да наемат работна ръка.

 

Не е необходимо да измисляме нови формули – в Европа има добри практики, които ние само трябва да вземем и да приложим в България, съобразно националните ни особености“, допълни Магърдич Хулиян. Той участва в организирана от КТ „Подкрепа“ кръгла маса с акцент върху семейното земеделие и осигуряването на заетост. Т.нар. „зелени работни места“ трябва да бъдат с приоритет върху селското стопанство, категорични са от сдружението.

 

„Надяваме се да се преборим за тези зелени работни места, защото – по незнайно защо разписани правила – те се оползотворяват в направления като поддръжка на чистотата по улиците в градовете или градски градинки. Само оползотворени в аграрния сектор тези работни места биха довели до създаване на брутен продукт. В сегашния си вид това социално подпомагане създаде лош модел, с който трябва да се преборим.

 

За съжаление, вече ще са необходими години, за да преобърнем нагласите и очакванията на хората. Такъв тип подкрепа трябва да се получава само срещу реално свършена работа“, сподели още Магърдич Хулиян.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!