С постоянно търсене, знания, нови технологии и експерименти с култури 36-годишният Димитрис Давалоумис от Охроменос успешно управлява 1000 дка ниви, засети с памук, пшеница, овес, ечемик и детелина, пише гръцкото издание Ypaithros.

Биорегистър: Глоба за 50% от контролиращите за общо 22 хил. лв.

Даволоумис смята, че знанието е ключово за рентабилността на всяко земеделско начинание.

Консултациите може да помогнат на фермерите да развиват стопанствата си, избягвайки излишни движения в полза на по-високото качество и по-ниските разходи.

Младият мъж започва да се занимава със селско стопанство през 2009 г. Споделя, че едно време дядо му е бил фермер. След като решава да се реализира в сферата на земеделието, Димитрис започва да учи растениевъдство, за да натрупа правилните знания.

С проучвания и ентусиазъм да овладее професията гъркът научава много неща: как да управлява фермата, да разбира нуждите на различните култури и смисъла от използването на една или друга земеделска практика.

"Опитът е ценен, но когато е подплатен с много знание, резултатите са по-високи", смята Давалоумис.

Знанията ти помагат да знаеш какви вещества да използваш и защо. Много земеделски производители в наши дни все още са невежи и правят безсмислени ходове, увеличавайки производствените разходи и влошавайки качеството на продукцията си, категоричен е младият фермер.

В търсене на това, което е най-полезно за отглежданите от него култури, Димитрис експериментира с различни сортове и прилага различни технологии. Той е един от първите земеделски производители в Орхоменос, който използва активно дигитални системи.

"Опитваме се да използваме нови технологии. Ние бяхме първите в региона, които експериментираме с GPS системи, монтирани на тракторите, така че те да могат да се придвижват прецизно по полето. Така избегнахме излишното движение по терена", споделя гръцкият фермер. Той е категоричен, че земеделският сектор има нужда от по-мащабно внедряване на нови технологии.