Семената от памук, които китайският космически апарат „Чанъе-4“ достави на обратната страна на Луната, покълнаха. Това съобщи китайската информационна агенция „Синхуа“, цитирана от БТА.
 
С това успешно завърши първият в историята биологичен експеримент на Луната. Основите за база на естествения ни спътник са положени, радват се ръководителите на китайската мисия.
 
Отглеждането на растения в космоса е решаващо за дългосрочни космически мисии и създаването на бази на други места в Слънчевата система, като Марс например.
 
Заедно с памучните семена космическият апарат пренесе и други биологични видове, за да се създаде минибиосфера. Сред тях са семена от рапица, картоф, зеле, както и личинки на дрозофили и дрожди.
 
Ограниченият обем на „Чанъе-4“ налага семената да са малки и от видове, които са устойчиви на гравитация, радиация и големи температурни промени.
 
Експериментът с кълновете е част от разработката „Лунна минибиосфера“. Тя е първият биологичен проект, избран сред 200 други, и се случва с участието на представители на 28 университета в Китай. Тяхно дело е 18-сантиметров контейнер с въздух, вода и почва.
 
Нека припомним, че китайският космически апарат кацна на обратната страна на луната на 3 януари. До края на годината китайците планират още четири лунни мисии.