Дълго време фермата на семейство Кръч се развива добре, произвеждайки основно мляко. От няколко години то започва да въвежда допълващи дейности. Една от тях е преработката на мляко, която е инициирана от 24-годишната дъщеря Ана Кръч и набира все по-голяма популярност, съобщава Agrobiznis Finance.
Новото поприще и пазар на Десислава Кабурова
Във фермата на Кърч има 150 глави добитък, от които 70 млечни крави. По-голямата част от млякото се изкупува от местно предприятие. Останалата част се е заела да преработка Ана, която е студентка по хранителни науки и хранене и скоро ще се омъжи. Тя планира да живее във фермата на съпруга си. По-големият син в семейството вече работи във фермата на родителите си. Една от дъщерите е фризьорка, а най-малките близнаци са още в начално училище.
Откакто се е посветила на земеделието, Ана е започнала да развива 9 допълващи дейности. Млекопреработката на този етап й носи най-много пари. Тя преработва мляко всеки ден от 2021 г. насам. Произвежда сметана, масло, пастьоризирано мляко, плодови кисели млека, гръцко кисело мляко, извара и др. Скоро към тях ще се добавят пудинг и сладолед.
Майката на Яна Кръч от 25 години сама осеменява крави и подобрява отглеждането, като по този начин постига дълголетие и висока млечност. Кравите живеят повече от 10 години, дават средно 30 литра мляко на ден. За 150 глави добитък се отглежда фураж на 35 хектара ливади и ниви.
Сред клиентите има както хотели, така и пекарни. Често от фермата пазаруват семейства, които ценят качествената храна и се стремят към устойчив начин на живот, например чрез употребата на стъклени буркани и бутилки от рециклиран материал. В ход е и обновяването на онлайн магазина. Продуктите активно се рекламират във Facebook и Instagram, но за Ана и семейството й най-важен е личният контакт с клиентите.
Освен млекопреработка, във фермата имат и други допълващи дейности - месопреработка, печене на плодов хляб и домашно приготвени сладкиши, производство на паста. Освен млечни продукти предлагат и домашно приготвена супа с фиде, качамак, салами и колбаси, няколко вида бисквити и пресни яйца. За гостите се организират обиколки на фермата с дегустация на местни продукти.
Вижте още:
Овощар: На всички етажи има порочни практики в земеделието
Фермата, в която може да пробвате средновековна храна
0 КОМЕНТАРА