„Животновъдството е всеки ден и час. Няма празник, няма делник. Коледа, Нова година – тука сме“, споделя Георги Грозев – говедовъд от новозагорското село Любенец, с усмивката на човек, който знае колко труд се крие зад всяка капка мляко.
Гледайте първа част: Семейните ферми: Мисията е възможна!
Във втората част на видеорепортажа на Агри.БГ от стопанството на семейство Грозеви, представен в рубриката „Животновъдство за пример“ в партньорство с Агритоп, надникваме в ежедневието на един устойчив модел на работа в животновъдството, с фокус върху доенето, храненето и управлението на тора.
Повече мляко и комфорт на доене
Заедно с пълната реконструкция и оборудване на обора се монтира и доилната зала тип „рибена кост“ (2х5) вътре в сградата. Така освен чиста и комфортна среда за животните се предоставя и по-голям комфорт при доене, но и повече независимост:
„Това е една от основните инвестиции в обора, която ще ни помогне доста, за да можем да си улесним работата и да сме по-независими от външни хора“, обяснява Георги.
Системата на DeLaval дава възможност за по-добър контрол върху животните и по-ефективна организация на дейностите – от доенето до заплождането. Семейството дои два пъти дневно и поддържа дългосрочно партньорство с местна мандра вече повече от десетилетие.
Спокойствие и силна храна
Ефективността на храненето е също основен фактор за добива на мляко. Фуражите са един голям разход за фермерите, затова е важно да се планират процесите по храненето още на етап проектиране.
Ето как семейство Грозеви са се погрижили за процеса по хранене на животните в обора – изградена е двустранна хранителна пътека, покрита с епоксидна смола, с фокус върху по-добра хигиена и устойчивост. В едната част на пътеката са инсталирани фиксатори за по-лесно провеждане на ветеринарни процедури като ваксинации и осеменяване.
А за прибутването на фуража вече няма да се разчита на работници, а на робот. „Взехме и робот за прибутване. По този начин кравите ще изяждат храната докрай, което ще повиши техния млеконадой – от 5 до 10%“, изчислява стопанинът.
Оборски тор и устойчивост
Управлението на оборския тор е много важно, затова са нужни добри решения както за почистването му в обора, така и за неговото съхранение.
Един от ключовите компоненти на последния проект е изграждането на лагуна за оборски тор, която решава дългогодишен проблем:
„Смятам, че ще ни извади от калта – в буквалния и в преносния смисъл“, казва Георги леко иронично.
Торът вече се събира във вкопана лагуна и се съхранява за необходимия период за угниване преди торене. А за наторяване на обработваемите земи, където се отглежда част от фуражите за животните, стопаните закупуват цистерна за течен тор, отново с марката Joskin.
Георги Грозев: „Програмите помагат. Ако ги няма, е много трудно.“
Семейство Грозеви изпълняват 5 проекта по различни програми за селското стопанство, всичките реализирани с Агритоп и изпълнени успешно.
„Някои в началото бяха песимисти, че едва ли не трябва някъде да дадеш, за да ти дадат. Не ми се е случвало – правим вече пети проект и се надявам, че ще са успешни откъм разплащане с Фонда“, категоричен е Георги.
След последния проект той планира кратка почивка, но не изключва нови начинания: „Като се поразплатим малко, най-вероятно пак ще пробваме, стига да имаме възможност.“
Семейство Грозеви доказват, че с постоянство, планиране и смелост да се инвестира в модерни решения, българското животновъдство може да бъде успешно, устойчиво и пример за останалите.
📺 Гледайте втората част на видеото в рубриката „Животновъдство за пример“, в партньорство с Агритоп и Агри.БГ.

0 КОМЕНТАРА