Ритуалите в българските празнични традиции винаги отвеждат до стопанството на дома - къщата, нивата, животните.
Коледните празници са моментът в края на годината, в който се възпява, благодари се за произведеното и се измолва неговото множене през следващата година.
На трапезата се поднасят ястия от продукти, които са традиционни за нашето селско стопанство.
Бъдни вечер е кулминацията от 40 дневния цикъл на постене.
Обредната вечеря включва нечетен брой постни ястия: содена пита, варено жито, фасул, ошав, сърми с боб или ориз, сушени чушки, тиква...
Ha тpaпeзaтa пpиcъcтвaт в нaтypaлeн вид и тpaдициoннитe плoдoвe, – ябълĸи, ĸpyши, дюли, opexи, гpoздe, цapeвицa и т.н.
Bcичĸo, ĸoeтo paждa зeмятa ce пpeдлaгa нa Бoгa зa блaгocлoвeниe и ce ocвeщaвa c мoлитвa, ĸoятo ce пpoизнacя oт глaвaтa нa ceмeйcтвoтo.
Някои от храните се слагат с цел да гонят злите духове: чесън, лук, мед.
Орехите трябва да са здави и с цяла ядка, за да е здрава и пълна годината за семейството и стопанството.
При разчупване на обредната пита, парчетата се наричат в следния ред: за Богородица, за Исус Христос, за животните, за нивите, за къщата и за всеки от членовете на семейството.
Коледната трапеза е богата.
Отглежданото цяла година прасе за този ден, се приготвя за празника - печено, със зеле или праз лук, пържено и др. Върху коледната питка се изобразяват различните земеделски сечива, за да е плодородна земята.
На масата присъства и червено вино, символ на Христовата кръв.
Новогодишната вечеря затваря коледния цикъл на ритуали.
Идва новата година. Омесва се питка с късмет, украсена с напъпили дрянови клонки за здраве и късмет и се приготвя пищна празнична трапеза.
Основното ястие е пилешко, най-вече петел или кокошка, пълнено с ориз. Сервира се и от коледното прасе - пържоли, наденици, пача и др. Поставят се отново произведените през годината плодове и зеленчуци и направените туршии.
Важно е, когато някой става от трапезата да ходи приведен, та да са така пиведени от плод дръвчетата в градината.
През тези празнични дни се наричат благопожелания за семейството и неговото стопанство.
0 КОМЕНТАРА