Още от древни времена слънцето е приемано за мъжкия знак, а земята за женския. Майката земя е въплъщение на първичната майка – земята, която ни храни, която ни носи, която ни дава, от която идваме и при която ще отидем.

В теорията на Юнг Великата майка – Земята е един от най- популярните архетипи /универсални културни представи, архаични представи, принадлежащи на цялото човечество/. Връзката на човешкото същество със земята е неразривна, затова много често при психически проблеми от различен характер се препоръчва т.нар. трудова терапия чрез извършване на селскостопанска дейност.

Защо земеделитето или животновъдството са „лечебни“ за човешката психика?! – На първо място е усещането за приндлежност, за връзка с природното, изграждана през цялата еволюция в човешкото съзнание. После, насладата от това да създадеш прехраната си, да произведеш нещо основоположно нужно за съществуването, се отразява благоприятно на човешкото его, особено, ако то е в криза. Селскостопанската дейност е добро поле и за друга основна човешка нужда – да се грижи. Създавайки, обработвайки, отглеждайки своето стопанство, човек е отговорен за него и това го прави значим, полезен. Много често стопаните придават човешки характеристики на своите животни и засъждения, дават им имена, говорят им... Това е израз на психическото задоволство, радост, състояща се само в процеса на отглеждането на нещо в човешкия живот и изграждането на емоционална връзка с него.

Селското стопанство е много възпитателно за децата, заради своя базисен смисъл. Децата лесно общуват с природните дадености и животните. Тази връзка е вкоренена в тях от предците и в тази възраст е в най-чистата си форма. Използвйки предметите на селското стопнство като живи обрзи, носители на цености, ние достигаме по-бързо до детското съзнание.

Интересен психотерапевтичен метод е конната езда. Хипотерапията /лечебна физкултура чрез езда/ и терапевтичната езда се практикуват от хора, които имат набор от физически, психологически, емоционални и социални затруднения. Специфичния терапевтичен резултат при конната езда е свързан с ритмичното движенеи на коня. Хипотерапията има много благотворно въздействие върху децата с аутизъм заради усещанията и възприятията, които самата езда създава – моторни, емоционални и сетивни.

Апитерапията е лечение с пчелни продукти (мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова). Ползва се с широка популярност в целия свят като естествен метод на лечение на организма. Освен за физическото здраве, тази терапия се препоръчва и за укрепване на психиката, особено при подрастващите.
Селско стопанските продукти изхранчат човечеството, набавяйки му всичко необходимо, за да функционира организма правилно.

Редица земеделски култури са лечебни за човешката психика. Има толкова много научни изследвания в тази област, че в Харвардския университет вече има специалност “Хранителна психиатрия”. Депресия, тревожност, деменция, разстройство на вниманието могат да се лекуват чрез консумацията на храни с визоко съдържание на желязо, триптофан, фитамин Б12, калии, калции, фосфор, Омега-3. Можете да ги намерите в спанака, копривата, млечните продукри, овнешко, говеждо и пилешко месо, плодовете и зеленчуците, орехите и други. Култури богати на витамин Ц, Е и бета каротин, както и флавоноиди и антицианиди (тъмните плодове като боровинките) предпазват и лекуват при стрес.Много билки съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят за хормоналния баланс и повлияват добре на психиката. Едни от най-известните са: жълт кантарион, лайка, лавандула, валериана, гинко билоба, женшен, мащерка, розмарин.

Селскостопанската дейност и селскостопанските продукти са незаменими за физическото и психическото здраве на човек.