Съчетанието на природната красота с човешкия труд е велика картина. Богатство на цветове и гами, на форми и линии, пасторала и детаила, човекът и прородата – това изниква пред очите на художника, съзерцаващ селскостопанска дейност. Връзката на човешкото с изконното, овладяването на стихиите, изкарването на прехраната, грижата за животните вдъхновяват творците от древни времена. 
Представяме ви известни художници от различни периоди и техните картини, вдъхновеи от селското стопанство. Насладете им се.


Ренесанс
Питер Брьогел Стари или Питер Бьогел Селски е фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. В творчеството му има много хуманизъм и философия, надхвърлящи рамките на битовата и пейзажна живопис.

"Жътва"
 

„Притча за сеяча“,1557г.


 

„Връщането на стадата“ 1565г.


Реализъм
Жан-Франсоа Миле е френски живописец, представител на Реализма, характеризиращ се с обективно отразяване на социалната, психологическа, икономическа и политическа действителност.

„Събирачки на класове“, 1857г.

 

  "Вечерна молитва", 1859г.

 

"Овчарка със своето Стадо", 1863

Импресионизъм
Рисуване то на открито, сред природата се налага като начин на работа от импресионстите /края на 19-ти век/. Реалистичните сцени от живота в техните платна са изобразен със свободна четка, нарушаваща академичната линия и свободна смесица на цветове.


 

„Събиране на сено“,1901г., Камий Писаро

 

"Ябълкова реколта" , 1888г.,Камий Писаро

 

"Жени, скубещи гъски",  Макс Либерман



Постмодернизъм
В постмодентизма ще открием вълнуващата четка на великия, драматичен худжник Винсент ван Гог и неговите 50 нюанса жълто. Ван Гог намира силна емоционалност в природната картина и я излива в платата си. 
„Запазете любовта си към природата, защото това е истинският начин за разбиране на изкуството все повече и повече“ Винсент ван Гог.

"Жътва“, 1888г

 

„Слънчогледи“, от поредицата „Слънчогледи“

 

„Червено лозе“, 1888г.

 

Последната картина на ван Гог „Житни поля с гарвани“, 1890г.

 

Български художници

Селскостопанските сюжети са често срещани в българкото изобразително изкуство в следосвобожденска България. Едни от най-емблематичните със своя стил и пресъздаване на селския живот художници, са Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев.

 

"Жътварки", 1923г., Владимир Димитров - Майстора

 


  "На нивата", Златю Бояджиев
 

Христо Станчев