Малко след като излезе анализът на Агри.БГ, че фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв., Италия също публикува своите данни за пазара на агротехника.

Оказва се, че икономическият спад и в Италия се отразява на пазара на селскостопански машини. Той се изразява в това, че се намаляват видовете предлагана техника, но за сметка на това обемите на продажбите са все още добри.

За деветте месеца от януари до септември са продадени 15 800 трактора, което е по-малко спрямо същия период на 2021 г. Тогава бяха продадени 18 500 машини.
“Въпреки спада, това все пак е по-високо от средното равнище за последните четири години”, изтъкна президентът на FederUnacoma Алесандро Малаволти, който също така отчете трудностите на настоящата икономическа ситуация и се надява на рестарт на пазара.

Кой печели повече: БАТА или АГРОТЕХ? (ИНФОГРАФИКИ)

При зърнокомбайните е отчетен спад от 14% при регистрирани 308 броя, а при тракторите с товарачна платформа - 21,5% - регистрирани са едва 390 машини. Спадът е по-умерен при ремаркетата (-9,5% за регистрирани 6 700 машини), докато телескопичните товарачи, въпреки че регистрират значителен спад в сравнение с 2021 г. (-25%), все пак регистрират брой продадени единици от 866 - доста над средното ниво за последните години.

Сегашната тенденция потвърждава вече формулираните прогнози от FederUnacoma по време на годишното общо събрание през юни миналата година, когато беше посочено, че търсенето на селскостопанска техника е особено високо в Италия, но заради кризата със суровините, трудностите в логистиката и увеличението на електроенергията, темповете в производството са намалени.

Според Малаволти е трудно да се предвиди балансът в края на годината, тъй като икономическите резултати остават зависими от развитието на руско-украинския конфликт и инфлационната динамика, което също ще доведе до увеличение на продажните цени на машините.

„Италианското селско стопанство се нуждае от технологии на високо ниво и трябва да бъде подкрепено в инвестициите си за купуване на иновативни машини“, припомни той.