Най-новите сортове пшеница, ечемик, тритикале, ръж, овес, зимен грах, както и култури, които са подходящи за алтернативно земеделие, ще бъдат показани по време на Деня на фермера в Института по растителни генетични ресурси “Константин Малаков” в Садово на 29 май, съобщи за Агри.БГ доц. Златина Ур, ръководител Отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане“. 

Стопаните, които ще посетят звеното към Селскостопанска академия, ще се запознаят и с последните разработени сортове пшеница от клас А с много добри хлебопекарни качества, които се запазват през годините, допълни тя. 

По думите на селекционера климатичните условия през тази година поставят на изпитание както производителите, така и културите, които обработват. 

Тази година е много добра, защото е сушава. Надяваме се тази година да видим разликите между чуждите и българските сортове, защото толкова ранен цъфтеж в средата на април, когато времето е типично за фаза вретенене, не е имало”, коментира доц. Ур. 

Четете още: Новата агроекологична карта: Какви ще са ползите за стопаните?

По време на открития ден, освен основните полски култури, които се разработват в института в Садово - пшеница и тритикале, ще бъдат представени и новостите сред южните култури - фъстъци, сусам и ориз, каза за Агри.БГ гл.ас. Иван Алексиев. 

Благодарение на генетичните ресурси ние предлагаме на производителите някои алтернативи, които могат  да бъдат полезни за тях и да ги отглеждат. Така например сеем бурчак, или горчив фий. Това е бобова култура, която може да се използва като предкултура, както и за фураж”, обясни още той. 

На демонстрационните полета ще бъдат показани още лен, който е във фаза цъфтеж, както и популярната през последните години фацелия - медоносна култура, която може да осигури до 40 дни паша на пчелите, стана ясно от гл. Ас. Алексиев. 

Специалисти и стопани ще поговорят и за фъстъците и сусама, които са с ограничени площи в страната, но са гордост за Института по растителни генетични ресурси в Садово. Ще бъдат представени и възможностите за отглеждане на просо, съобщиха още от института.