Подпомагането в сектор "Тютюн" ще продължи и през преходния период на Общата селскостопанска година (ОСП). Това стана ясно по време на правителственото заседание. Само преди два дни Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) изплати над 71 милиона лева по схемата на близо 40 000 земеделски стопани. 

ЕК подновява дебата със сектор “Тютюн”

 „България предложи на Европейската комисия тази схема да продължи и през следващите 2 години. В лицето на министър Танева, страната ни настоя пред комисията подпомагането да продължи и в новия програмен период“, заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010).

След преговори на ниво Европейска комисия (ЕК), бе прието помощта да се прилага и през следващите две преходни години от ОСП. 

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Виржиния“ и „Басми“ през референтния период 2007-2009 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007 - 2009 г. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По време на заседанието, земеделският министър  информира, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев.