Миналата година по случай Хелоуин Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, публикува любопитна статистика на тема производство на тикви. От нея стана ясно, че през 2016 г. България е била водещ производител на културата в ЕС, задминавайки Испания, Франция, Германия и Португалия с реколта от 133 000 тона тикви.

Как ще се развие производството на полски зеленчуци в следващите 5 г.?

Огромната разлика, сравнено с година по-рано (когато са произведени 25 000 тона), Милена Николова, агроном в Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово, обясни със субсидиите. На която култура се дава по-голяма субсидия, тя се отглежда. Така през 2017 г. ситуацията се нормализира и родните фермери успяват да произведат 20 000 тона тикви.

Още през лятото на 2016 г. на специална пресконференция на аграрното министерство бяха оповестени промени в европейското финансиране, касаещи периода 2017-2020 г. Според тях от 2017 г. финансиране няма да получат фермерите, отглеждащи орехи, тикви, грах и зелен фасул.

Предстои да разберем какво количество тикви ще произведе България тази година. Междувременно знаем, че през първите 5 месеца на 2018 г. износът на пресни зеленчуци е нараснал с 80% на годишна база. Най-голям е приносът за това на бобовите зеленчуци, тиквите, краставиците, доматите и др.