Получихме меморандум от министерството за постоянна работна група и от бранша плодове и зеленчуци да се предложат няколко души, от които да се избере съветник на министъра. Това каза за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). 
 
Причината за това е искането на бранша да има по-топла връзка с министерството. 
„Досега не е имало такъв съветник. Това е един добър акт за добро сътрудничество между министерството и бранша. Така ще се създаде една топла връзка, защото се надяваме, имайки съветник нещата да вървят по-добре в реално време“, посочи Петков. 
Другият много важен за бранша е, че през последните 18 години не е имало заместник министър с ресор растениевъдство и биологично земеделие. 
 
„Постоянно зам.-министъра е бил животновъд и това малко или много е накланяло везните към този сектор. Доказателство за това е, че разпределението на средствата от общия бюджет в помощ на животновъдство и плодовете и зеленчуците  към момента са 65 на 35% в ползва на животновъдството“, посочи Петков. 
 
Затова от сектора са се обединили около позицията, че искат при последващо назначаване на зам.-министър, да бъде излъчен и такъв с ресор растениевъдство, наред с животновъден зам.-министър.
 
Петков коментира и ситуацията с чумата по овцете. Според него това е сериозен проблем, но със сигурност мястото на политиците не е при животните.  
 
 
„Има случаи, когато в едно стопанство, поради бактериален рак, например, се изкореняват 3000 или 5000 дървета и никой не прави драма от това. Не ходят политици да погалят дърветата“, посочи Петков. 
Според него е редно обезщетенията за растениевъдите също трябва да бъдат на биологична единица – дърво, например, а не на декар, както е в момента. 
 
„Ако се пресметнат разходите за създаване на декар овощна градина, които са около 5 000 лв. и това се раздели на 80 или 100 дръвчета, плюс очакваните ползи и добиви. Така едно дърво е на цената на една овца. Дървото е биологичната единица, а не площта. Някои насаждения са с 60 дръвчета, а други са с по 300, да не говорим за орехите, които са по 20 дръвчета. Ако стане нещо – аз с 300 дръвчета на декар, ще получа обезщетение 50 лв., примерно, а някой с 20 ореха, ще получи същото обезщетение“, добави Петков.