Овощарите прекратяват протестите в страната. Те се съгласиха на увеличения бюджет от 53 млн. лева по Ковид мярката. Така производителите от сектор “Плодове и зеленчуци” сумарно ще получат обща ставка по обвързана подкрепа и Ковид мярката от около 300 лв./дка, научи Агри.БГ.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

16 март беше изключително наситен откъм срещи и събитя за производителите от сектор “Плодове и зеленчуци”. Докато овощари и зеленчукопроизводители протестираха в Пловдивско, техни колеги се срещнаха със земеделския министър, след това присъстваха на заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание, а веднага след това се видяха отново с министър Иван Иванов. Причината за всичко това беше една и съща - разпределението на парите по Ковид мярката.

“Задачата ни беше да изслушаме предложението на министъра, докато нашите колеги бяха на протест. Окончателното решение взехме след консултация с другите ни колеги. От всичко казано става ясно, че общият бюджет за сектор “Растениевъдство” по Ковид мярката е увеличен и вече е 64,5 млн. лева. От тях 53 млн. лева са само за сектор “Плодове и зеленчуци”. Така сумарно по схемите за обвързана подкрепа с добавката по Ковид мярката, ставката ще бъде около 300 лв./дка”, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Към бюджет “Растениевъдство” освен плодовете и зеленчуците, ще бъдат подпомогнати рози, винени лозя и ориз. Точно затова все още не се знае каква ще бъде с точно ставката по Ковид мярката.

Официално овощари и зеленчукопроизводители прекратяват протестите си, съобщи Димитричка Търпванова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

“Тази сутрин прекратихме протестите, защото всички производители си чакат субсидията. Затова колкото повече бавим плащанията, толкова по-късно ще дойдат парите и толкова по-неефективни ще са те за хората, затова решихме да прекратим протестите в страната и да дадем кредит на доверие на министъра.

Като цяло не сме доволни, защото сумата беше завишена за нас с 20 млн. лева. Разпределението на бюджета не е 50 на 50, както настоявахме. Но ако продължим с протестите и забавим нотифицирането на средствата, това би означавало две неща - или да загубим парите, или да забавим много плащанията на колегите”, категорична е Търпанова.

По думите й нотификацията към Брюксел ще бъде изпратена в най-кратък срок. Очакванията на бранша са това да стане най-късно в понеделник, 21 март.

Божидар Петков коментира и станалата по-рано днес ясна информация, че министър Иванов е обещал на производителите, че в Брюксел ще настоява да се направи дерогация по бюджета за de minimis за 2022 г., с което да се позволи отпускането на още 25 млн. лева само за сектор “Плодове и зеленчуци”.

“Още не е ясно обаче дали ще се отпуснат тези пари и по какъв начин ще се дадат на производителите на плодове и зеленчуци”, заключи Петков.