Сушата, обхванала цялата страна, ще се задълбочи до края на този месец и ще причини сериозни закъснения на есенната сеитба.

Сушата усложни живота на производителите на мляко

Промяна в агрометеорологичните условия през следващата седмица не се очаква, отбелязва Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Времето над страната ще се задърши сухо и топло за сезона. 

Дукена Жолева: „От средата на август до началото на второто десетдневие на септември валежи със стопанско значение в по-голямата част от страната не са регистрирани.“ 

Нейните очаквания са, че в края на лятото сушатa в полските райони ще се задълбочи. Това ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. 

В резултат се очакват сериозни закъснения при есенните сеитби. Оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата изтичат в началото на третото десетдневие на септември.

През следващата седмица по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава масово восъчна и пълна зрелост. При ориза ще протича масово фаза узряване. 

Фаза узряване ще се наблюдава при памука и фъстъците. При захарното цвекло ще преобладава техническа зрелост.

По-късните винени сортове грозде ще встъпят във физиологична зрелост по-рано от обичайните за страната срокове.

Условията през седмицата ще бъдат подходящи за приключване на жътвата на слънчогледа и за освобождаване на площите от късните окопни култури - царевица, картофи, захарно цвекло, моркови, както и за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.

Според други прогнози в последната седмица на месеца - след настъпването на астрономическата есен на 23 септември, може да се очакват и първите дъждове със стопанско значение.