Сбъднаха се прогнозите на земеделските стопани от Добруджа, които очакваха сеитбата на пролетни култури да започне между 10 и 15 април. Тези срокове бяха определени от температурите на въздуха, на почвата и валежите. Започналото затопляне на времето вкара сеялките в полетата. Все още нощните температури са ниски, но дневните вече достигат обичайните за сезона стойности. 

Слушайте в подкаст - Седмицата през погледа на Agri.Bg

„Сеитба в средата на април е съвсем нормален и оптимален агротехнически срок. Обнадеждени сме, тъй като наличната влага е предпоставка за всичко онова, което можем сами да направим и направляваме“, коментира Драгомир Узунов, който обработва 20 000 дка в общините Каварна и Шабла. Земеделският стопанин е готов всеки момент да тартира с кампанията. Узунов отчита благоприятния факт, че в региона има над 3 пъти повече дъжд за периода от 1 септември до момента. Сега метеостанциите на зърнопроизводителите замерват над 360 литра на кв.м., докато точно преди година са отчитали едва 120-130 л/кв.м. валежи. Черноморските общини пострадаха най-силно от жестокото засушаване през 2020 г. По официални данни на Министерството на земеделието валежите в Добричка област са били от 50 % до 80 % по-малко спрямо предходни години.  

Всички производители, които са подготвили площите за пролетната кампания, влязоха да сеят, за да използват благоприятното време, допълни Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя припомня, че и през други стопански години сеитбата на пролетници е започвала с десетина дни закъснение, но това не е притеснително. Основните определящи фактори за пролетните мероприятия са дъждовете и температурата. Според синоптиците се очертава дъждовен месец, така че най-вероятно сеитбата на пролетни култури ще бъде на пресекулки, допълни още Жекова. 

През миналата пролет в Добричка област бяха заложени над 960 000 дка с царевица и близо 830 000 дка със слънчоглед. На този етап пшеницата е в много добро състояние. „Културата е братила и започва образуването на първи възел. В момента са подхранени, имат нужната гъстота, няма болести и неприятели“, разясни още Драго Узунов.