Дъждовното време ще отложи старта на сеитбата на ориз тази година. Традиционно оризопроизводителите започват сеитбата около 20 април, през тази година закъснението ще е поне с 10 дни. През тази година ще има и редуциране на площите, които традиционно се сеят с ориз, заяви в интервю за Фермер.БГ Георги Видолов, оризопроизводител и председател на Българска оризова асоциация.

 

Той уточни, че става въпрос за площи, ситуирани основно източно и северо-източно от Пловдив по протежението на каналите, захранвани с вода от язовир „Пясъчник“. „В този район има сериозни проблеми с обезпечаването с вода, необходима за отглеждането на ориз, затова по настояване на „Напоителни системи“ площите са редуцирани. Най-малко 20 000 декара са отказани“, обясни Видолов.

 

По думите му, през тази стопанска година част от оризопроизводителите от района на Стара Загора и на Пловдив предвиждат леко завишение на площите, които ще засеят с ориз, но това няма като цяло да компенсира намаляването на общите площи. Проблемът с оризищата край яз. „Пясъчник“ е от няколко години и затова в този район стопаните са принудени ежегодно да намаляват предвидените за отглеждането на ориз площи. Видолов е категоричен, че спешно е необходимо да се предприемат реални действия по възстановяването на напоителната инфраструктура, защото добрите намерения няма да помогнат на земеделските производители от цяла Южна България, където земеделието е изцяло зависимо и разчита на поливна вода.

 

„Всички ние плащаме, за да ползваме вода. За съжаление, много малка част от парите, които ние плащаме на „Напоителни системи“ реално се инвестират в напоителна инфраструктура. По Стратегия за развитие на хидромелиоративната инфраструктура се работи от 2012 г., но реални действия няма и досега, не са направени анализи на състоянието на системите. Истината е, че изоставените и неподдържани съоръжения са тотално компрометирани“, коментира Видолов.

 

По думите му, до земеделските производители реално достигат едва 30% от заявените и платени количества поливна гравитачна вода, защото останалото количество са загуби от амортизираните съоръжения. „В такава посока са и постоянните настоявания пред МЗХ по време на срещи, които провеждаме. Трудно е за сектора, затова 35 фирми и се обединихме с надежда, че като имаме представителност ще успеем да се преборим със системата“, допълва Георги Видолов.

 

Представители на оризопроизводителите няма в тематичната работна група по разработването на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., заяви на въпрос на Фермер. БГ Видолов. Въпреки трудностите, към оризопроизводството има интерес, има и търсене на продукцията. Видолов не прави прогнози за добиви от реколта 2014, защото до септември има много време и реколтата зависи от необходимата за поливането на ориза вода.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!