Напоследък редуването на ранна пролет и късна зима през ден вече не ни изненадва. Както и факта, че агротехническите срокове за сеитба не са това, което бяха. 

Димитър Мачуганов: Тъкмо стартирахме сеитбата и заваля

И вчера, 7 април, в района на Раковски валеше, което затруднява залагането на пролетниците. Все пак някои зърнопроизводители макар и плахо започнаха. Сред тях е и Людмил Работов, зам.-председател на НАЗ, който е засял вече първите си декари със слънчоглед. Като цяло обаче той и колегите му все още изчакват по-добри условия.

Людмил Работов лично не разчита на царевицата, най-вече заради липсата на работна ръка при поливането, високата цена на водата и не на последно място, трудната комасация на земята, която спира дългосрочните инвестиции в напояване.

По думите му състоянието на есенниците е добро. Пшеницата се е възстановила от ниските температури от средата на февруари, а по-ранните хибриди на рапицата, на която зърнопроизводителят традиционно залага, започват да изкарват цветонос. 

Единствените проблеми са дошли от лекото забавяне на доставките на семената за слънчоглед, както и по-скъпите торове. 

„Цената на азотните торове не мога да я коментирам, но, естествено, не ни устройва. Тя по принцип е обвързана с цената на петрола. Дано не става дума за монопол от страна на производителите“, надява се Работов. 

Лещата, с която той е експериментирал преди години, е вече заменена със друга протеинова култура – зимен фуражен грах.

„За лещата трудно се намира пазар. Жътвата е трудна и реално добивите, които достигаме, я правят неикономически изгодна за отглеждане“, категоричен е земеделецът.

Той лично няма информация за повече площи със слънчоглед тази година заради рекордните цени от последните няколко месеца, както предвиждат анализатори. 

„Нормално е човек да се съобразява с цените на продукцията, но не съм чул да се мисли драстично увеличение на площите. Хората спазват сеотбооборота. Залагането какви площи ще бъдат засети със слънчоглед се прави още предходната година в зависимост от предшествениците“, обяснява зърнопроизводителят от Пловдивско.