Кога е най-подходящият период за сеитба на покривните култури? Това е един от често задаваните въпроси към младия специалист Борис Коев, който от няколко години прави опити с покривни култури, като използва различни миксове, при различни технологии на производство. Именно на това е посветена и първата статия от рубриката за покривните култури съвместно с Агри.БГ. В поредица от публикации ще разказваме за практическия опит на Борис - добри практики, трудности, с които се сблъсква, и грешки, които могат да се избегнат при отглеждането на покривните култури.

Борис Коев (пре)открива силата на покривните култури за почвеното здраве

Трудно е да се даде еднозначен отговор на въпроса кога е най-подходящият момент за засяване на покривните култури.

По възможност, те трябва да се сеят при достатъчно влага в почвата и задължително съобразно заплевеляването на полето.

Ранна сеитба и поникване (непосредствено след жътвата на есенници до средата на август)

При по-продължителна суша, характерна за летните месеци, има голяма вероятност покривните култури да се развият прекалено бързо и да се стигне до бързо осменяване. Това може да позволи на плевелите да се развият до зрялост на семената, тъй като през лятото, заради високите температури и ниската влага, осеменяването се случва много по-бързо. Възможно е да се получи допълнително заплевеляване на полето. Обикновено такива последствия има при сеитба, непосредствено след жътвата на есенниците или до началото на месец август. През този период рискът покривната култура да не успее да се развие добре заради последваща продължителна суша е най-висок. 

На снимката: сеитба в средата на август

До какво води това? В случай че покривните култури поникнат заедно със сериозен плевелен фон, това би наложило предварително ранно терминиране - значително по-рано от желаното. В този случай покривните култури ще свършат определена работа - бобовите ще направят азотфиксация, кръстоцветните ще помогнат на химичните свойства на почвата и най-вече на почвената реакция, но няма да се постигне максималният желан ефект.

Конкретен пример от практиката: През сезон 2020 г. се извършва сеитба веднага след жътвата при наличие на влага. Покривните култури успяват “да хванат” от влагата и поникват много бързо. Вследствие на продължителното засушаване, покривните култури израстват бързо през август и вече започват да формират семена. 
 

За да направи по-ранна сеитба, фермерът трябва да е сигурен, че полето му е максимално чисто от плевели!


Ранните сеитби се препоръчват при сравнително влажно лято. Необходимо е да има благоприятни климатични условия и чисти от плевели полета. Подходящи са пролетни култури като бял синап, кротолария, пролетен грах, едногодишна детелина, ряпа и други. Те са по-адаптивни в летните условия по отношение на високите температури и намалената влагозапасеност на почвата.

Оптимален период на сеитба и поникване (края на август - до средата на септември) 

В този случай е подходящо да се използва комбинация от презимуващи и пролетни покривни култури. Тогава рискът за осеменяване е много по-малък, тъй като температурите се понижават. Пролетните култури често влизат във фаза на цъфтеж, но реално не формират зърно през есента.

Подходящи култури са елда, бял синап, фий, пролетен грах, репко, ряпа и други.

Конкретен пример за оптимална сеитба през сезон 2020: Стопанствата, които успяха да се възползват от валежите в края на август и засяват тогава, имат равномерно поникване и сравнително добро развитие на покривните култури. 

На снимката: състояние на покривните култури в средата на октомври; сеитба в края на август 

Късна сеитба и поникване - след 20 септември 

Ако има продължително сухо лято и изберем късна сеитба, трябва да заложим на студоустойчиви покривни култури - ръж, овес, фий, кориандър, тритикале, зимен и пролетен грах, репко.

През сезон 2020 г. сеитба и поникване през първата седмица на октомври. Засяват се на 1 октомври при наличие на остатъчна влага. На 3 октомври пада дъжд, който позволява на културите да се подредят равномерно и да се развият сравнително добре. Засяват се култури, устойчиви на слани, както и презимуващи. Устойчивите на слани измръзват през зимата, а презимуващите произвеждат голямо количество биомаса през пролетта. 

На снимката: покривни култури на 23 ноември; сеитба в началото на октомври