През следващите няколко дни ни очакват по-високи за сезона температури. На места в източните и южните райони на страната те ще бъдат над биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица, информираха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).       

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Очакваното застудяване през втората половина от следващата седмица обаче ще възобнови относителния покой на есенните посеви. В средата на декември при зимните житни култури ще се наблюдават различни фази. 

Част от засетите в агротехнически срок посеви са във фаза братене (Новачене, Долни чифлик). Във фаза трети лист е пшеницата в по-голямата част от полските райони. Най-късно засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури са във фаза поникване и начало на листообразуване. 

НИМХ: През следващите седем дни критични минимални температури за есенниците не се прогнозират.

„През изтеклия период бяха регистрирани повсеместни валежи, в много райони между 30 – 40 l/m2 (Бургас, Драгоман, Добрич, Враца, Монтана, Гоце Делчев, Ахтопол, Хасково, Шумен, Оряхово, Силистра), които благоприятстваха процесите на влагонатрупване в еднометровия почвен слой, констатират агрометеоролозите.

Очакваните валежи през следващата седмица ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и ще възпрепятстват провеждането на сезонните почвообработки. Условията ще бъдат неподходящи за извършването на фитосанитарните деиности при трайните насаждения.