Седем браншови организации от секторите “Плодове” и “Зеленчуци” настояват за оставката на служебния земеделски зам.-министър Тодор Джиков. Това става ясно от писмо, изпратено до президента на Република България Румен Радев, министър-председателя на страната Гълъб Донев, земеделския министър Явор Гечев и политическите партии в 49-я Парламент.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Капката, която преля чашата, по думите на организациите, е проведена среща в четвъртък, 6 април, на която те не са били поканени. На срещата са се дискутирали мерките за справяне с огромните загуби, които овощарите претърпяха наскоро заради минусовите температури в повечето райони на страната.

“Вчера (5 април 2023 г. - бел.а) късно следобед научихме, че зам.-министър Тодор Джиков е определил среща с представители на браншова организация от сектор „Плодове и зеленчуци“ за днес (6 април 2023 г. - бел.а) от 10:30 ч. в сградата на Министерството на земеделието.

Ние, представителите на седем браншови организации, не бяхме поканени, въпреки че беше наложително да присъстваме. 

Нещо повече, в разговор с г-н Тодор Джиков поискахме да бъдем допуснати на срещата, но той категорично отказа това със следното обяснение: “Има формат, който е вече изготвен. Има пуснато писмо, в което е определен час за среща. Министърът ме е ангажирал да ги приема. … Бях ясен и категоричен. …. ТОЧКА”, обясняват в писмото си организациите.

Студът „изяде“ черешите и кайсиите в Източна България

Те не могат да си отговорят на въпроса защо не са били допуснати до срещата.

“За пореден път ни беше демонстрирано, че Министерството на земеделието не желае да работи с нас. Оставаме с неприятното впечатление, че се толерира едно определено сдружение.

Докато българските овощари отчаяно търсят оцелял след измръзването цвят по дървета си, зам.-министър Джиков не допуска до така важната среща представители на седем браншови организации. Редно е форматът на подобен вид срещи да включва представители на всички активни браншови организации от засегнатите сектори, а не само на една. 

Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването; да  разкажем за добри практики, прилагани в западните страни; да говорим за превенция на измръзването в България - какво се прави, какво е възможно, като технологии и резултати. 

Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал”, категорични са организациите.

Мраз скова овошките

Според тях от всичко това възниква и един основен проблем.

“Стопанин, чийто плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за сто процентово измръзване и съответно обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% например, няма да получи никакво подпомагане. По дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или на 100%.

Българското производство на плодове и зеленчуци е в постоянен спад както като размер на обработваеми площи, така и като брой земеделски производители. Всичко това е вследствие на грешните политиките, водени от настоящото ръководство на Министерството на земеделието. Това, което се случва днес е капката, която преля чашата на търпението ни. Поведението на зам.-министър Джиков е доказано непрофесионално и крайно неуважително. Настояваме за незабавната му оставка.

В тези трудни времена не е нужно да се противопоставяме, а да работим заедно, за да има изобщо българско земеделие. Свързващото звено би трябвало да е именно нашето министерство на земеделие, а това, което се случва за съжаление напомня на „Разделяй и владей“, заключват браншовите организации.

Писмото е изпратено от:
1.Асоциация на овощарите в България
2.Добруджански овощарски съюз 
3.Национална биоасоциация
4.Съюз на Дунавските овощари
5.Национален съюз на градинарите в България
6.Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните 
7.Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция

Късно вечерта в четвъртък от Министерството на земеделието изпратиха своя прочит на ситуацията.

"Категорично заявяваме, че след проведени разговори с тях (организациите - бел.ред.) всички бяха поканени да се включат в срещата. Бихме искали да уточним, че въпросната среща бе организирана в отговор на искане по официален път от една от неправителствените организации в сектора. Министерството на земеделие е в постоянен диалог с всички отрасли и не е отказвало секторни срещи."