През изминалата седмица, внесох в Европейския парламент становище за двойното качество на продуктите на единния пазар, тоест периодът на констатациите за наличие на двойни храни мина и преминаваме към действие. Това заяви евродепутът Момчил Неков в ефира на Нова ТВ. 
 
 
„Предлагам създаване на контролен орган в ЕС, който да следи за това дали се предлага еднакво съдържание за един и същи продукт. Ще настоявам този контролен орган да е със седалище в България“, заяви Неков.
 
„Най-важното е да се отстранят тези двойни качества, тъй като се проявява една корпоративна дискриминация към потребителите от Източна Европа”, каза евродепутатът. 
 
Той добави, че производителите се възползват от пропуски в европейското законодателство, за да продават храни с различни съставки, макар и на една и съща марка.
 
„В становището предлагам въвеждане на преходен период и даване възможност на бизнеса да има по-голяма видимост в случай, че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини, и разбира се, уважение на правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение“, заяви още Неков.
 
Евродепутатът допълни, че за съжaлние темата за двойното качество не е само при храните, а и при нехранителните продукти.